26.04.2024

Mols fik sat kronen på Værket

Den 26. april 2024 blev Molsværket indviet. Det nye, samlende kraftcenter for Mols og Helgenæs tog imod de mange fremmødte med åbne arme. Det blev en festlig dag trods silende forårsregn.

Mødestedet Molsværket rummer børnehave, vuggestue, madhus, idræts- og kulturfaciliteter, møderum og meget mere. Det nye, samlende kraftcenter på Mols slog dørene op den 26. april om eftermiddagen, og alle var inviteret. 

Flere hundrede mennesker trodsede regnvejret og mødte op, alle klar til at indtage det hus, som har været undervejs siden det første spadestik i 2021.

De officielle taler stod først i dagens program. Talerrækken afspejlede en stor opbakning til huset og ideen fra nær og fjern. Dette afsluttedes med, at formanden for Ejendomsfonden Molsværket Grith Mortensen afleverede "nøglen" til stedet til alle.

Den symboliserer, at nu er det også brugernes opgave at få fællesskabet og aktiviteterne til at blomstre.

Menneskelig rød snor
Herefter var det tid til "snoreklip", som foregik på en helt særlig måde: Børn fra området dannede en menneskelig rød snor, festligt klædt i røde Molsværket-shirts. Snoren blev "klippet" over med en stor, specialfremstillet saks af træ, som nogle af de fremtidige brugere af huset har kreeret. Det markerede dermed Molsværkets officielle åbning.

Følgende stod for snoreklippet: Torben Salomonsen (formand for fællesbestyrelsen, skole og børnehave), Anne Christine Vistoft (præst i lokalområdet og kommende bruger af huset), Christina Vistoft (formand for IF Mols) og Jan Schmidt (formand for borgerforeningen).

Så fulgte fællessang og musik og mulighed for at prøve aktiviteter i og uden for Molsværket. De mange gæster kastede sig blandt andet ud i dans, sang, musik, padel, leg, fernisering, højtlæsning m.m. Den festlige dag sluttede med aftensmad, kreeret af husets kok og frivillige fra Madhusgruppen fra Mols i Udvikling.


Fantastisk dag


Grith Mortensen, formand for Ejendomsfonden Molsværket, udtaler:

"Det var en fantastisk dag og kæmpe glæde at indvie Molsværket. Stedet er en fysisk manifestation af det store fællesskab og energi i landsbyklyngen Mols i Udvikling. Det har været en lang og lærerig rejse. Tak til de mange samarbejdspartnere, der har været med til at skabe de nye rammer. Nu er det op til os alle at fylde Molsværket med liv, glæde og energi".

Michael Stegger Jensen, borgmester i Syddjurs Kommune, siger:

"Stort tillykke til Mols, Knebel og hele Syddjurs. Molsværket samler lokale og gæster i fællesskaber på tværs af generationer og bliver en motor for udviklingen af hele området. Børnehuset gør Mols og Helgenæs endnu mere klar til at omfavne den positive befolkningsudvikling, der er i gang lokalt og i Syddjurs i det hele taget".

Fonde begejstrede for projektet

Jon Gerner, direktør i Lokale og Anlægsfonden, siger: 

"At 'samle og dele' har været den drivende vision i udviklingen af Molsværket, og netop fordi så mange foreninger og borgere her kan være under samme flotte tag og får et nyt og spændende mødested i Molsværket, valgte vi også at støtte og rådgive projektet i sin tid. Her har Molsværket og Syddjurs Kommune vist vejen for, hvordan man med et fast blik for både samarbejdet mellem landsbyer i landsbyklynger og en fast hånd om et engagerende visionsarbejde med borgerne og fritidslivet i fokus kan skabe merværdi for kommunen, for erhvervslivet og frem for alt for borgerne". 

Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden, siger.

"Det er en kæmpe fornøjelse at være med til at åbne Molsværket, som fremover kommer til at blive et stærkt omdrejningspunkt for fællesskaber og aktiviteter på Mols og Helgenæs. En af de vigtigste ingredienser bag Molsværket er det store, lokale frivillige engagement, som længe har været i fuld gang. Gode liv er noget, vi skaber sammen - og jeg er sikker på, at Molsværket fremover kommer til skabe både glæde og engagement", siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania, siger:

"'Mols i Udvikling' var én af de første landsbyklynger, som Realdania støttede helt tilbage i 2015. Det gjorde vi, fordi vi gerne ville støtte op om at skabe stærkere fællesskaber, samarbejder og aktiviteter på tværs af landsbyerne. Vi ved, at det betyder rigtig meget for fællesskaberne at have et fysisk mødested. Derfor er vi rigtig glade for at have bidraget til Molsværket, hvor de mange frivillige ildsjæle har leveret en helt afgørende indsats. Vi tror, at Molsværket bliver et samlingssted for både sommerhusejere, turister og ikke mindst lokalbefolkningen". 

Om Molsværket

Lyngevej 18, 8420 Knebel

www.molsværket.dk

Godt 3000 kvadratmeter.

Molsværket er skabt i et partnerskab mellem Syddjurs Kommune, Mols i Udvikling og Ejendomsfonden Molsværket. Huset understøtter samarbejdet mellem borgere, institutioner, erhvervsliv og foreninger på Mols og Helgenæs.

Indeholder bl.a. Børnehuset Mols (ejes og drives af Syddjurs Kommune) med 60 børnehavebørn og 30 vuggestuebørn.

Generationsmøder og multifunktionalitet
Molsværket binder Molsskolen og Molshallen sammen med børnehus, idræts- og kulturfaciliteter, fælleskøkken, multifunktionelle rum, kontorpladser, præstekontor, hyggekroge og udearealer til både leg, bevægelse og den stille samtale eller refleksion. Desuden rummer huset mødelokaler, kontorer til bl.a. idrætsforening, menighedsrådene og præsterne, samt hjertet i byggeriet - køkken og madhus - som skal bruges til generationsmøder, fællesspisning og en hel masse andre aktiviteter, der har fællesskabet om maden i centrum.

Nye oplyste fodboldbaner samt bevægelsesbåndet Molsstriben forbinder Molsskolen med Molsværket. Molsstriben består bl.a. af tre skolegårde med aktivitets- og bevægelsesredskaber, der indbyder til masser af leg, fællesskab og motion.

Historien
De første drømme om Molsværket stammer tilbage fra 2014 og etableringen af landsbyklyngen Mols i Udvikling. Landsbyklyngen formål er at videreudvikle det gode liv på Mols og Helgenæs med udgangspunkt i lokalbefolkningens ønsker og virkelyst.

Et af de mange projekter, som gruppen af frivillige igangsatte var etableringen af et mødested kombineret med en kommunal daginstitution.

I foråret 2018 stiftede Realdania sammen med bl.a. Borgerforeningen Mols, Mols i Udvikling og Syddjurs Kommune "Ejendomsfonden Knudepunktet Mols", som er en erhvervsdrivende fond med et almennyttigt formål.

Fondens væsentligste formål er at bygge, vedligeholde og udleje et kommende fælleshus i Knebel, der fik arbejdstitlen "Knudepunktet". Huset er siden blevet døbt Molsværket, og ejendomsfonden har derfor skiftet navn til Ejendomsfonden Molsværket.

Bæredygtighed i fokus
Molsværket har bæredygtighed i højsædet: Både ift. materialevalg, ressourceforbrug samt social bæredygtighed via fokus på fællesskaber på tværs af generationer og multifunktionalitet i byggeriet. Visionen er at "samle og dele", og langt størstedelen af Molsværkets areal deles af to eller flere aktører. Det betyder fx, at nogle af børnehusets lokaler om aftenen bruges til møder, yoga, sangundervisning eller måske noget fjerde. Derudover er involvering af frivillige og lokal opbakning helt centralt for projektet.

Levende fællesskaber på tværs
Molsværket er på én gang et fysisk byggeri, en række aktiviteter og et demonstrationsprojekt for, hvordan man kan udvikle det gode liv i landsbyerne. Tanken er, at man skal mødes på tværs af generationer i et tæt fællesskab - uanset om man er fastboende, sommerhusejer eller turist på gennemrejse.

Bidragsydere

  • Syddjurs Kommune
  • Lokale og Anlægsfonden
  • Realdania
  • Nordea-fonden
  • A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
  • Tved Sparekasses Fond
  • LAG Djursland
  • Lokale borgere, virksomheder og mindre fonde
  • Borgerforeningen Mols
  • NRGIs Værdipulje.

Talere ved indvielsen den 26. april 2024

Karen Straarup var ordstyrer. Hun er lokal journalist og sammen med Silja Nørgaard Alstrøm skaber af podcasten "Miraklet på Mols" om den rejse, Molsværket har været på.

  • Velkommen v/Pia Katballe, Værkfører på Molsværket
  • Borgmester Michael Stegger Jensen, næstformand Kultur, Fritid og Landdistrikter Bjørn Jensen, udvalgsformand, Familie, Børne og Læring Kirstine Bille (alle Syddjurs Kommune)
  • Udviklingskonsulent Ola Mattsson, Lokale og Anlægsfonden
  • Administrerende direktør Jesper Nygård, Realdania
  • Uddelingschef Christine Paludan-Müller, Nordeafonden
  • Formand Grith Mortensen, Ejendomsfonden Molsværket

Syddjurs Bibliotek var også med ved åbningen af Molsværket. Her var der højtlæsning af molbohistorier og introduktion til det nye tilbud "bogstationen". Bogstationen bliver tilgængelig i løbet af maj måned og herefter hver dag i Molsværkets åbningstid og er et af eksemplerne på, hvordan der bliver liv i huset fra morgen til aften.

På bogstationen kan man låne og aflevere bøger fra Syddjurs Bibliotek ved hjælp af en app